Självhjälp vid spelberoende

Vi vet att fler hamnar i ett djupt spelberoende nu jämfört med förr. Man kan tro att det är helt kört när man väl är fast i spelandet, men man kan faktiskt ta sig ur det på egen hand.

199292-slot-machine-detail

Vi har tidigare skrivit ett inlägg om att allt fler unga hamnar i ett spelberoende.

”Det är spelberoendes förening i Göteborg som har forskat om saken och gått ut med information om att allt fler unga fastnar, och en av de städer som har fått mest kritik är Västerås.”

Identifiera spelsuget

Det kan kännas hopplöst för den som är beroende att försöka ta sig ur missbruket, men det finns faktiskt en del saker man kan göra själv för att påbörja en rehabilitering. Det första man måste göra är att identifiera sina problem och gå till botten med vad det är som får en att spela. Detta kan man göra genom att föra en dagbok över sitt spelande. Man bör skriva upp när man spelat och varför man känt att man måste spela och även vad som gör att man inte spelar. Efter detta gäller det att sätta upp några mål för sitt spelande. Ett bra första mål kan vara att försöka att inte spela nästa dag.

Gör dig av med datorn

Om man känner att man absolut inte kan sluta spela, kan en åtgärd vara att sälja sin dator om man är beroende av spel på nätet. Då har man inte längre möjlighet att spela. En lite mindre drastisk åtgärd kan vara att stänga av specifika sajter från den webbläsare som man använder. Sist men inte minst är det oerhört viktigt att ha ett bra stöd när man försöker ta sig ur spelmissbruket. Har man inte någon närstående som kan ge stöd, kan man försöka träffa andra med samma problem. Läs mer.